Det finns flera olika versioner av PDF-formatet, och de skiljer sig åt i funktioner och kompatibilitet. Här är en översikt över några av de vanligaste versionerna:

  1. PDF 1.0 och 1.1: De ursprungliga versionerna av PDF introducerades av Adobe 1993 och 1994. Dessa tidiga versioner hade grundläggande funktioner för att representera text och grafik på sidor.
  2. PDF 1.2 (Acrobat 3.x): Släppt 1996, introducerade stöd för färggrafik, hyperlänkar och förbättrad integration med webbläsare.
  3. PDF 1.3 (Acrobat 4.x): Utgiven 1999, inkluderade stöd för skikt (layers) och förbättringar av bildkompression.
  4. PDF 1.4 (Acrobat 5.x): Släppt 2001, introducerade stöd för transparens, inklusive skuggor och genomskinliga bilder.
  5. PDF 1.5 (Acrobat 6.x): Utgiven 2003, inkluderade förbättringar av kryptering och säkerhetsfunktioner samt stöd för förbättrad bildkompression.
  6. PDF 1.6 (Acrobat 7.x): Släppt 2004, inkluderade stöd för inbäddning av 3D-modeller och förbättrad stöd för digitala signaturer.
  7. PDF 1.7 (Acrobat 8.x): Utgiven 2006, introducerade stöd för inbäddning av filer med olika format, som exempelvis ljud och video.
  8. PDF 2.0: Denna version släpptes 2017 och inkluderar flera förbättringar, inklusive stöd för Unicode-tecken, inbäddning av OpenType-fontar och förbättrad digital signaturhantering.

När det gäller att välja en PDF-version för tryck är det viktigt att använda en version som stödjer högkvalitativt tryck och bevarar layouten och färgerna korrekt. Generellt sett är det bäst att använda en PDF-version som stödjer CMYK-färgrymden (Cyan, Magenta, Yellow, Key/Black) och innehåller högupplösta bilder för att säkerställa att utskriften blir så exakt som möjligt.

PDF-versioner från 1.4 och framåt är vanligtvis lämpliga för tryck eftersom de stödjer färghantering och högkvalitativ bildkompression. Dessa versioner har förbättrat stöd för inbäddning av färger och teckensnitt, vilket är avgörande för trycksakernas kvalitet.

Share This